• Etusivu
  • Piha

Haahkakanta vähenee – petojen saalistus mitätöi ilmastomuutoksen tuomat hyödyt

Rakentajan toimitus
Päivitetty 18.01.2022
20221_74399.jpg

Hautova haahka. (Kuva: Bertille Mohring)

Helsingin yliopiston tutkimusten mukaan haahka ei enää hyödy ilmaston lämpenemisestä, sillä lisääntyneet petomäärät vaikuttavat lajin pesintään entistä voimakkaammin. Tämä selittää haahkakannan viimeaikaista dramaattista vähenemistä.

Useilla lajeilla kylmyys rajoittaa pesinnän onnistumista. Monilla suomalaisilla lintulajeilla pesintä onnistuukin paremmin lämpimillä säillä. Aikaisempien tutkimusten valossa haahkan pesintä onnistui paremmin lämpimämpien talvien jälkeen, jolloin pesivät emot olivat paremmassa kunnossa.

Haahkan pesintämenestys kasvoikin Hangon Tvärminnen tutkimusalueella 1990-luvulta 2000-luvun alkuun saakka, mutta kymmenen viime vuoden aikana poikastuotto on täysin romahtanut lämpenevästä ilmastosta huolimatta. Tutkijoiden mukaan romahduksen takana on petojen lisääntynyt saalistus.

– Merikotkien, supikoirien ja minkkien saalistus vaikuttaa haahkan pesintään yhä voimakkaammin. Lajin pesiä tuhoutuu paljon jo haudontavaiheessa ja poikasia joutuu saaliiksi ennennäkemättömän runsaasti, kertoo 30 vuotta haahkatutkimusta tehnyt yliopistonlehtori Markus Öst Åbo Akademin ympäristö- ja meribiologian laitokselta.

Petojen saalistus vaikuttaa haahkan käyttäytymiseen

Merikotkakanta on kasvanut onnistuneiden suojelutoimien ansiosta. Merikotkat käyttävät ravinnokseen myös haahkoja. Merikotka on osa Suomen luontoa, mutta samoin haahkoja saalistavat vieraslajit supikoira ja minkki eivät kuulu Suomen alkuperäislajistoon. Tutkijoiden mukaan myös saalistajat ovat saattaneet hyötyä ilmaston lämpenemisestä alentuneen kuolleisuuden seurauksena.

Tutkimus osoittaa, että ilmastonmuutoksen suorat vaikutukset voivat peittyä lajien välisten vuorovaikutussuhteiden alle. Petojen saalistus ei pelkästään vaikuta haahkan pesintämenestykseen, vaan myös haahkojen käyttäytyminen on muuttunut saalistuspaineen myötä.

– Haahkojen keskimääräinen pesinnän ajoitus on selkeästi viivästynyt, kun ilmastonmuutoksen myötä lajin pesinnän pitäisi sen sijaan aikaistua, kertoo lintujen ilmastovaikutuksia tutkinut yli-intendentti Aleksi Lehikoinen Helsingin yliopiston Luonnontieteellisestä keskusmuseosta Luomuksesta.

Viivästyminen johtuu siitä, että haahkat käyttävät entistä enemmän aikaa turvallisempien pesimäpaikkojen etsimiseen. Myös muutolta saapumisen ja pesinnän aloittamisen välinen ajanjakso on pidentynyt.

Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Osa haahkoista aloittaa pesinnän kuitenkin aikaisin, ja vaihtelu pesinnän ajoituksessa on lisääntynyt. Kun aikaisimpien pesijöiden poikaset ovat kuoriutumassa, myöhäiset pesijät ovat vasta harkitsemassa munintaa. Tutkijat arvelevat, että aika näyttää, onko pesinnän viivästyttäminen ja petojen välttelyyn panostaminen ajan mittaan parempi vaihtoehto haahkoille.

Ihminen voi myös auttaa haahkoja vaikuttamalla vieraspetoihin.

– Torjumalla supikoiria ja minkkejä vähennetään pesiviin naaraisiin kohdistuvaa saalistusta. Tämä on vaikuttanut myönteisesti Suomenlahden haahkakantaan, kertoo toimitusjohtaja Kim Jaatinen Luonnon- ja riistanhoitosäätiöstä.

Tutkimus on osa pitkään Hangossa jatkunutta haahkan pesimäbiologista tutkimusta.

Lähde: Helsingin yliopiston tiedote 05.01.2022

Piha
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20234_81553.jpg
Viikon kysymys: Miten saisin tuija-aidan tuuheammaksi?
Naapurin ja meidän tonttimme välissä on tuija-aita, joka nyt on parikymmentä vuotta vanha. Korkeus noin kuusi metriä. Lajikkeesta ei ole tietoa. Aita on nyt hyvin harva alhaalta. Saako sitä jollain keinolla tuuheutumaan?
20124_30315.jpg
Näin perustat kukkaniityn - OSA 5/5
OSA 5: Kukkaniityn hoitoVaikka kauniina kukkiva niitty onkin helppohoitoinen esimerkiksi leikattavaan murmikkoon verrattuna, niin kyllä sekin kaipaa säännöllistä huolenpitoa. Niittyä tulee niittää ja niittojäte kerätä pois. Näin se käy:
201911_61426.jpg
Satokauden päätös ja talvikuun juhla
Joulukuu oli alkujaan "talvikuu". Suomessa kaikki muut kuukaudet ovatkin säilyttäneet vanhan, omakielisen asunsa, paitsi joulu, joka juontaa muinaisskandinaavisesta sanasta jól eli ruotsiksi jul. Nimenmuutos tapahtui 1600-1700 -luvulla, jolloin joulu ohitti kekrin vuoden tärkeimpänä juhlana."Joulu on ollut ilon, valon ja läheisten muistamisen juhla, jonka tavat ovat tuoneet terveyttä, elinvoimaa ja hyvinvointia koko vuodelle. "
20235_81617.jpg
Salkoruusun ruoste? Asiantuntija vastaa
Viime keväänä istuttamieni salkoruusujen lehdet olivat ruosteen värisen kasvuston peitossa ja varressa oli pyöreitä kohonneita täpliä, osa nupuista jäi aukeamatta. Mikä tauti olisi voinut olla kyseessä ja mistä se voisi johtua? Olisiko syynä kasvualusta ja maaperä? Onko taudin estämiseksi olemassa mitään konstia vai tuleeko salkoruusut hävittää kyseisestä paikasta?
20149_40826.jpg
Mansikkamaan syksy
Mitä pitäisi nyt syksyllä tehdä runsaana rehottavalle mansikkamaalle?Syksyn sato alkaa puutarhassa jo olemaan keräilty ja kasvimaakin samalla kunnostettu talvea - ja tulevaa kasvukautta - odottelemaan. Mansikkapenkissä kuitenkin riittää rönsyjä ja rehottavaa lehdistöä, hieman hometta, kuivaa lehteä ja jopa muutama kukkakin. Mitäs sille nyt sitten pitäisi tehdä?
20237_35466.jpg
Yääh - hyttysiä!
Hyttyset aiheuttavat monelle kutisevia paukamia, allergisille joskus voimakkaampiakin oireita. Etelä-Karjalan Allergia- ja ympäristöinstituutti muistuttaa, että luonnon toiminnan kannalta ötökät ovat kuitenkin tärkeitä. Lintujen poikasille riittää ravintoa, kun hyttysiä tulee runsaasti. Mutta miten ne saisi jättämään ihmiset rauhaan?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton