• Etusivu
  • Hoitotyöt

Istutusetäisyydet

Rakentajan toimitus
Päivitetty 06.05.2024
20241_83360.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Yleensä kasvit kannattaa istuttaa yhtenäisiin ryhmiin. Näin puutarhaan saadaan selkeä tilajako ja kasveja on helpompi hoitaa. Perennoita, pensaita ja lehtipuita voi istuttaa toukokuusta syyskuulle, eli koko kasvukauden ajan. Paakut kastellaan hyvin sekä ennen istutusta että sen jälkeen.

Perennat

Perennat istutetaan hieman entistä syvempään, mieluusti 1–2 cm multaa paakun päälle.

  • Jättiläisperennat istutetaan 70–100 cm:n välein.
  • Pioni ja muut isohkot perennat istutetaan 60 cm:n välein.
  • Syysleimukukka ja sen kokoiset istutetaan 50 cm:n välein.
  • Jättiläispäivänkakkara ja sen kokoiset istutetaan 30 cm:n välein.
  • Maksaruohot ja muut pienet perennat istutetaan 10–15 cm:n välein.

Lue lisää istutusvinkkejä

<p data-block-key="1j04x">(Kuva: Adobe Stock)</p>
(Kuva: Adobe Stock)

Pensaat

  • Paljasjuurisia aitataimia istutetaan 3–4 kpl/metri.
  • Vapaasti kasvavaan aidanteeseen istutetaan 1,5–3 kpl/metri. Taimet voivat olla valmiiksi haarottuneita astiataimia tai paljasjuurisia taimia.
  • Pienet koristepensaat istutetaan 50–70 cm välein.
  • Keskikokoiset koristepensaat 70–100 cm välein.
  • Isot koristepensaat 100–150 cm välein.
  • Herukkapensaat istutetaan 150–200 cm välein.
  • Karviaiset 100–150 cm välein.
  • Vadelmatistutetaan 50 cm välein, riviväli vähintään 150 cm.
<p data-block-key="0ldcn">(Kuva: Adobe Stock)</p>
(Kuva: Adobe Stock)

Lehtipuut

Lehtipuut istutetaan entiseen kasvusyvyyteen.

Istutuskuopan on oltava vähintään 60 cm syvä ja saman verran leveä. Paranna kasvualustaa lisäämällä noin puolet uutta multaa. Tiivistä maata voi keventää turpeella ja hiekalla. Tiiviissä ja kosteassa maassa voi kumpuistutus olla tarpeen.

Istutusetäisyys muihin kasveihin sekä rakennuksiin nähden riippuu puun kasvuleveydestä. Hevoskastanjasta kasvaa jopa 10 m leveä, pylväspihlaja taas jää parin metrin levyiseksi. Istutusetäisyyteen vaikuttaa myös puiden rooli: halutaanko tiheää näkösuojaa vai ovatko puut yksittäin koristepuina.

Istutusleikkauksessa poistetaan tarpeen vaatiessa vain teräväkulmaiset, latvukseen sisään kasvavat, vaurioituneet ja heikot oksat sekä kilpalatva. Saman toimenpiteen voi tehdä hoitoleikkauksena tulevina keväinä.

Näin tuet puun

<p data-block-key="1catt">(Kuva: Adobe Stock)</p>
(Kuva: Adobe Stock)
Hoitotyöt
hyötykasvit
kasvit
aikataulut
istutus
kasvatus
pensaat
perennat
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20227_77188.jpg
Omenapuiden leikkaaminen
Omenapuu, jota ei leikata, tulee pian liian tiheäksi ja tuottaa huonompaa satoa. Tiiviissä kasvustossa taudit alkavat vaivaamaan eikä valoa pääse riittävästi latvuksen sisälle. Omenapuu kasvaa nopeasti myös liian korkeaksi, jolloin sadonkorjuu hankaloituu.
20227_70317.jpg
Toukokuun vinkit
Toukokuu on toukotöiden aikaa, maata kunnostetaan ja siemeniä kylvetään, jotta kasvukauden lopulla saataisiin nauttia ansaittua satoa. Talven pakkasten jälkeen Suomen ilmasto on edelleen kuiva ja toukokuu onkin meillä perinteisesti vuoden aurinkoisin, kuivin sekä tyynin kuukausi.
20226_65618.jpg
Marjapensaiden taudit ja tuholaiset kuriin
Herukoilla ja karviaisilla esiintyy useita eri virus-, bakteeri- ja sienitauteja. Niiden tunnistaminen on olennaista oikean torjuntakeinon valitsemiseksi.
20224_77894.jpg
Puutarhamyymälä Muhevainen
Hoidettu ja siisti taloyhtiön piha nostaa asuntojen arvoa. Puutarhamyymälä Muhevainen tarjoaa apua pihojen suunnitteluun, toteutukseen ja hoitoon. Muhevaisen monipuolisista valikoimista löydät myös kaikki pihan ja parvekkeen kasvit ja paljon muuta istutuksiin ja puutarhanhoitoon. Pihakasvien lisäksi myymälöistä löytyvät myös siemenet, mullat, lannoitteet, ruukut ja käsityökalut.
Alppiasteri
Perennat kukkivat keväästä syksyyn
Kun valitset perennapenkkiin sekä keväällä, keskikesällä että syksyllä kukkivia lajeja, saat nauttia kukkaloistosta pitkään. Sopivien lajien valinnassa voit hyödyntää kokoamaamme ryhmittelyä eri aikaan kukkivista perennoista.
202211_80198.jpg
Viikon kysymys: Miten eri yrttejä pitää leikata ja uusiutuvatko ne vielä loppukesästä?
Minulla on kasvimaalla kirveliä, salviaa, rakuunaa ja lipstikkaa. Ne kaikki kasvavat hurjaa vauhtia ja maku muuttuu tietysti huonommaksi, mitä isommaksi kasvavat. Kuuluuko niitä leikata ja uusiutuvatko ne vielä loppukesästä? Olen toki käyttänytkin niitä paljon, mutten ehdi siihen tahtiin, mitä kasvavat. Entä talvehtivatko ne vai otanko ne syksyllä maasta irti? Nimenomaan eri yrttien leikkaaminen ja uusiutuminen kiinnostaa, mutta tietoa ei vaan löydy.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton