• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kysymys köynnösruusun hoidosta

Rakentajan toimitus
Julkaistu 03.04.2014
14_P_77005.jpg

Kysymys köynnösruusun hoidosta*

Kysymyksiä ja vastauksia voit käydä lukemassa Puutarha.netin Kysy, niin vastaamme -palstalla.
Voit esittää myös oman kysymyksesi! Palvelun käyttö edellyttää kirjautumista.

* Kysymys vastauksineen julkaistu Ilta-Sanomien verkkosivulla.

Köynnösruusun hoitoon toivoisin neuvoja. Istutimme ruusut toissa kesänä ja mietin nyt miten sitä pitäisi leikata vai pitääkö ollenkaan? Ruusunen

- Köynnösruusut eivät kierry itsekseen tukeen, vaan ne ovat pitkäversoisia, piikeillään tukeen takertuvia pensaita. Ne kaipaavat siis hieman apua ja tukea kiivetäkseen ja kasvattaakseen tukevan kasvuston. Köynnösruusut ovat yleensä melko talvenarkoja ja tarvitsevat lämpimän kasvupaikan ja talvisuojauksen. Istutuksessa muistettava, että jalonnuskohta tulee 15 - 20 cm maanpinnan alle; näin se jää suojaan pakkasilta. Keväällä lepotilassa hankittu taimi leikataan istutettaessa ja kesällä astiataimena ostettu vasta seuraavana keväänä.

Köynnösruusut leikataan istutettaessa seuraavasti; vahvimmat versot 6-10 silmun yläpuolelta. Mitä heikompi oksa sen lyhyemmäksi se leikataan – heikot ja kuolleet versot poistetaan maata myöten. Joka kevät köynnösruusuista poistetaan kuolleet, heikot ja vahingoittuneet versot. Täysikokoisista noin 3-5–vuotiaista ruusuista poistetaan myös vanhoja versoja. Leikkaustapa riippuu siitä, minkä vuoden versoilla ruusut kukkivat.

Joka vuosi tehdään myös hoitoleikkauksia; kesällä poistellaan kuihtuneet kukat seuraavan kukkanupun tai ison lehden yläpuolelta. Liian tiheästä kasvustosta harvennetaan nuoria sivuversoja. Syksyllä rotevimpia versoja voi typistää talvisuojauksen helpottamiseksi.

Jos köynnösruusu on jäänyt leikkaamatta useamman vuoden ajan, niin kasvusto voidaan uudistaa nuorennusleikkauksella; vanhimmat haarat poistetaan kokonaan ja nuoremmat versot lyhennetään 40 - 50 cm mittaisiksi haaroittumisen edistämiseksi.

Köynnösruusun istutus ja hoito

Keskustelua köynnösruusuista

Huomio

Huomio

Puutarha.net on täynnä tietoa!

Puutarha.net on tulvillaan tietoa kasveista ja puutarhan hoitotöistä.

Kysymyksiä ja vastauksia voit käydä lukemassa Puutarha.netin Kysy, niin vastaamme -palstalla.
Voit esittää myös oman kysymyksesi!

Mielenkiintoista luettavaa löydät myös Puutarha.netin Keskustelupalstalta!

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20236_49475.jpg
Nyt laitetaan mökin käymäläasiat kuntoon
Kuivakäymälä säästää vesilaskussa ja helpottaa jätevesien käsittelyä. Kuivakäymälä mahdollistaa myös paikallisen ravinnekierron omalla mökkitontilla, kun kuivakäymälään kertyvät ravinteikkaat jätökset voidaan hyötykäyttää oman puutarhan lannoitukseen. Kompostoiva käymälä uudistaa ulkohuussin nykypäivään – pakastava tai polttava käymälä on helppo asentaa sisätiloihinkin!
20237_82491.jpg
Saskatoonin sadon suojeleminen? Asiantuntija vastaa
Mitä keinoja olette keksineet saskatoonien suojaksi, etteivät linnut veisi kaikkea?
20135_35181.jpg
Kanukat (Cornus) - värikkäät ja peittävät pensaat
Kanukat (Cornus) on suku kanukkakasvien (Cornaceae) heimossa. Sukuun kuuluvat lajit ovat kesävihantia yksikotisia pensaita tai pieniä puita ja joskus ruohoja. Lehdet kasvavat vastakkain ja ovat ehyitä ja ehytlaitaisia. Lehtien sivusuonet ovat eteenkaartuvia. Kukinto on sarjamainen tai latvahuiskilo ja tiheä. Kukat ovat kaksineuvoisia ja pieniä, verhiö ja teriö ovat neljälehtisiä. Hedelmä on kaksisiemeninen luumarja.Kanukoiden koristearvo perustuu värikkäisiin lehtiin sekä voimakkaan värisiin versoihin, joiden koristeellisuus tulee varsinkin talvella hyvin esille. Kanukat ovat isoja, leveitä, peittäviä pensaita. Kanukat viihtyvät parhaiten tuoreessa, runsasravinteisessa ja -multaisessa maassa. Monikäyttöisyyttä lisää vielä niiden viihtyminen sekä auringossa että varjossa. Kanukat sietävät tarvittaessa voimakastakin leikkausta.
20066_187.jpg
Punajuuresta voimaa
(Beta vulgaris var. conditiva)Punajuurion yleisimpiä juurikasvejamme, joka menestyy kaikkialla maassa. Punajuuren voi nauttia tuoremehuna, raasteena, uunissa kypsennettynä tai keitettynä. Perinteinen punajuurten käyttötapa on ollut niiden valmistus etikkasäilykkeeksi.
202310_72374.jpg
Kasvuunlähdön varmistaminen
Puutarhamyymälät ja taimitarhat antavat yleensä kasvuunlähtötakuun. Mikäli ostettu taimi ei huolellisista istutus- ja hoitotoimista huolimatta herää kasvamaan, niin moni liike antaa kuittia ja kasvia (paakkuineen) vastaan uuden taimen.
20227_79064.jpg
FinE takaa taimen laadun
FinE takaa taimen laadunFinE-tavaramerkistä tunnistetaan tutkitusti kestävät, käyttötarkoitukseensa soveltuvat kotimaiset kasvit, joista suurin osa on koristepuita ja pensaita sekä hedelmä- ja marjakasveja. FinE-tunnus helpottaa kuluttajaa ja kotipuutarhuria valitsemaan kestäviä ja kauniita kasveja, koska eri paikoistakin hankitut FinE-lajikkeet ovat yhtenäisiä.Lyhenne FinE tulee sanoista Finnish Elite. Se takaa, että tunnuksella varustetut kasvit on lisätty ilmastonkestävyydeltään ja käyttöominaisuuksiltaan tutkituista ja tautitestatuista emokasveista. FinE-kasvit ovat pitkän tutkimus- ja valintatyön ja osaavan taimituotannon tulos.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton