• Etusivu
  • Hoitotyöt

Kasvupaikka vaikuttaa kasvien valintaan

Rakentajan toimitus
Päivitetty 28.12.2021
200611_1884.jpg

Puutarhaan istutettavat kasvit kannattaa valita kasvupaikan maaperän mukaan. On tärkeää ottaa huomioon mitkä kasveista ovat talvenkestäviä kyseisen paikan olosuhteissa. Esimerkiksi perennat kannattaa valita paikalla hyvin menestyvistä lajeista. Valinnassa on huomioitava myös kasville sopiva valon määrä.

Perennoja voidaan lisätä jakamalla tai siemenistä ja ne istutetaan kukkatarhan eri puolille. Istuttamalla eri aikoina kukkivia perennoja omiksi ryhmiksi alueen eri puolille saadaan kukintaa koko kesäksi. Kukintaa saadaan runsaammaksi yksivuotisten kasvien avulla, sillä ne kukkivat koko kesän.

Kasvatettaessa paljon hoitoa vaativia kasveja, kuten pitkälle jalostettuja ryhmäperennoja, ryhmäkasveja ja ryhmäruusuja, niille varataan oma paikkansa ja niitä hoidetaan asianmukaisesti. Puiden ja pensaiden alla sekä kukkatarhassa on hyvä käyttää katteita tai peittokasveja maata peittämässä, jolloin rikkakasveilla ei ole kasvutilaa.

200611_1885.jpg

Muheva kasvupohja


Puutarhan ei tarvitse olla "tasainen pelto", vaan siellä voi olla suuriakin korkeuseroja. Arat pensaat ja perennat viihtyvät paremmin viettävillä tai loivilla epätasaisilla maanpinnoilla, koska se on luonnonmukaisempaa. Syys- ja talvikosteus aiheuttavat enemmän vahinkoja kuin talven kylmyys.

Jos puutarhan pohja on jäykkää savimaata tai kevyttä hiekkamaata, sekoitetaan kevätmuokkauksessa siihen runsaasti peruslannoitettua ja kalkittua turvemultaa tai kasvuturvetta. Jos käytetään raakaa maanparannusturvetta, se lannoitetaan ja kalkitaan levityksen yhteydessä. Myös hyvin maatunutta puutarha- tai talousjätekompostia kannattaa vuosittain käyttää parantamaan huonolaatuista perusmaata.

Osa kompostista on hyvä säästää rivivälien katteeksi. Savimaahan kannattaa kevätmuokkauksessa lisätä hiekkaa 2–3 cm kerros parantamaan ilmavuutta. Kun maa keväällä kuivahtaa sen verran, että multakokkareet hajoavat, muokataan maanparannusaineet kasvukerrokseen. Jos kasvimaata on edellisenä syksynä edes hiukan käännetty, työ helpottuu huomattavasti.

Kasvit tarvitsevat kasvuun ja sadon tuottamiseen useita ravinteita.

Maa on ensin kalkittava huolellisesti, jotta kasvit pystyisivät käyttämään hyödykseen kaikki kasvulle tärkeät ravinteet. Kasvit eivät kasva kunnolla liian emäksisessä tai happamassa maassa. Kalkki muuttaa ravinteiden liukoisuutta siten, että kasvit voivat niitä paremmin hyödyntää. Samalla kun maan happamuus vähenee, pieneliötoiminta vilkastuu ja siten juurten kasvulle tärkeän kalsiumin saanti varmistuu. Kalkitus ja lannoitus eivät korvaa toisiaan vaikka luonnonlannoiteilla voikin vähentää tarvetta kalkitukseen.

Useimmat puutarhakasvit viihtyvät lievästi happamassa maassa (pH 6–6,5). Happamassa maassa viihtyvät mm. alppiruusut, pensasmustikka, ja useat havupuut. Kalkitus kannattaa tehdä alkukeväästä, joka on paras aika maankosteuden kannalta. Nopeasti liukeneva rakeinen puutarhakalkki on kätevä ja siisti levittää.

200611_1886.jpg
200611_1887.jpg

Kompostia maanparannukseen

Useimmat puutarhakasvit tarvitsevat heti kasvukauden alussa nopeavaikutteista lannoitusta hyötyäkseen kevätkosteudesta, ehtiäkseen tuottaa kunnon satoa ja pystyäkseen kilpailemaan rikkakasvien kanssa.

Maanparannusaineena voidaan käyttää myös kompostia. Tarvittaessa käytetään lisälannoitetta. Kanankakkarakeet sopivat typpipitoisena hyvin tähän tarkoitukseen. Kompostin lannoitusvaikutus riippuu siihen kerättyjen aineiden ravinnepitoisuuksista ja kompostin kypsyydestä. Hyväkään omatekoinen talous- tai puutarhajätteistä koostuva komposti ei välttämättä ole hyvä lannoite.

200611_1888.jpg
Lue lisää:Valitse kotipihan kasvit oikein

- sieltä näet mm. menestymisvyöhykkeet!

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20236_78996.jpg
Käärme tuli kylään: voiko se olla vaarallinen?
Käärmeen kohtaaminen on aina vähän säikäyttävä tilanne. Etenkin, jos sellainen ilmaantuu aivan pihapiiriin. Tärkeintä olisi osata tunnistaa mikä käärme on kyseessä vai onko kyseessä edes käärme. Ainoa Suomessa tavattava myrkyllinen käärme on kyy.
20242_83400.jpg
Koivuangervo ja rönsytiarella kukkivat valkoisina kesäkuussa
Pienikokoinen, pyöreähkö koivuangervo on pensas, joka sopii sekä aurinkoiselle että melko varjoisalle kasvupaikalle. Peittoperennoihin luettava rönsytiarella taas viihtyy puiden ja pensaiden siimeksessä. Molemmat kukkivat valkoisenaan kesäkuussa.
201912_61715.jpg
Ekologiseksi voi oppia
Havahdutko sinäkin välillä maailmaan, jossa kaikki tehdään yhtäkkiä bambusta, jota sitäkin pitäisi suojella, etteivät pandat kärsi? Ihan sama ostatko kasvorasvaa, teepaitaa vai vihanneksia, niin tuntuu, että joku kauhistelee tekojesi vaikutuksia. Ajatus taustalla on kaunis. Vihdoin on havahduttu siihen, ettei maapallon huonovointisuus olekaan huhupuhetta, ja samalla on ymmärretty, kuinka paljon tuhoa on ehditty saamaan aikaiseksi.
20104_21574.jpg
Piharakentaminen lisää kiinteistön arvoa
Viheraluerakentajat Ry:n teettämän tuoreen tutkimuksen mukaan piharakentaminen lisää kiinteistön arvoa. Arvonnousu voi olla suurempi kuin pihan rakentamiskustannukset, jos rakentaminen toteutetaan harkitusti ja kohdistetaan tutkimuksessa ilmi tulleisiin kiinteistönvälittäjien nimeämiin pihan alueisiin.Kauppatieteiden maisteri Inari Janssonin tekemässä tutkimuksessa selvitettiin piharakentamisen vaikutusta kiinteistön arvoon. Lisäksi tutkittiin, mitkä pihan ominaisuudet nostavat ja laskevat kiinteistöhintaa tehokkaimmin. Tutkimuksen kohteena olleen omakotikiinteistön arvo nousi laadukkaan piharakentamisen ansiosta 11,5%, mikä on enemmän kuin rakentamisen aiheuttamat kustannukset.Tutkimustulosten mukaan kiinteistöhintaa nostavia pihan ominaisuuksia omakotipihoilla ovat erityisesti pihan sisääntulon kiveykset ja istutukset sekä oleskelupaikalle rakennettu viihtyisä terassi ja sen suojaaminen katseilta. Kerrostalopihoilla arvonnousua tuottavat kulkureittien laadukkaat pinnoitteet, asukkaiden yhteinen oleskelualue ja hoidetut istutukset erityisesti sisääntulon yhteydessä.
20226_77140.jpg
Aitapensaan valinnassa vaihtoehtoja ja reunaehtoja
Haluatko vapaasti kasvavan ja helppohoitoisen aidanteen vai jaksatko leikata ja muotoilla pensasaitaa säännöllisesti? Haluatko kukkivia lehtipensaita vai onko tärkeämpää, että aita toimii tiiviinä näkö-, melu- ja pölysuojana, myös talvella? Kuinka korkea aidan pitää olla? Tarvitaanko piikkistä pensasaitaa estämään asiatonta läpikulkua?
20237_35466.jpg
Yääh - hyttysiä!
Hyttyset aiheuttavat monelle kutisevia paukamia, allergisille joskus voimakkaampiakin oireita. Etelä-Karjalan Allergia- ja ympäristöinstituutti muistuttaa, että luonnon toiminnan kannalta ötökät ovat kuitenkin tärkeitä. Lintujen poikasille riittää ravintoa, kun hyttysiä tulee runsaasti. Mutta miten ne saisi jättämään ihmiset rauhaan?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton