• Etusivu
  • Hoitotyöt

Potkua kompostoitumiseen

Rakentajan toimitus
Päivitetty 19.07.2023
20237_23128.jpg

(Kuva: Biolan)

Hyvin toimiakseen komposti vaatii jätteen lisäksi sopivan seosaineen. Se pitää kompostin kuohkeana ja sitoo hajuja ja ylimääräistä kosteutta. Ravinneköyhää puutarhajätettä kompostoitaessa saattaa myös ravinnelisäys jätteen joukkoon olla tarpeen.

Kompostin seosaineet

Seosaineet ovat välttämättömiä erityisesti talousjätteen kompostoinnissa. Myös tiivistyvien puutarhajätteiden, ruohonleikkuujätteiden ja lehtien sekaan on hyvä laittaa karkeampaa ainesta. Yleisimmin käytettyjä seosaineita ovat seuraavat:

Oksahake
Silppuamalla tai hakettamalla saat pihasi risuista hyvää kompostin seosainetta. Hake pitää kompostin hyvin ilmavana. Oksahakkeesta muodostuu runsaasti humusta, joka tekee kompostista erittäin pitkävaikutteista maanparannusainetta.

Pihakarike
Haravointijätteet käyvät kompostin seosaineeksi, kunhan niiden seassa on karkeata ainesta kuten neulasia, heinää, sammalta ym. Erinomaista seosainetta on myös metsäpolkujen neulaskarike.

(Kuva: Biolan)
(Kuva: Biolan)

Sahanpuru
on yksinään liian hienojakoista. Sekoita se karkeamman seosaineen joukkoon.

Turve
imee tehokkaasti liiallista kosteutta ja hajuja. Ammoniakin hajun saat pois käyttämällä hapanta turvetta. Kompostissa käytettävän turpeen tulisi olla mahdollisimman karkeaa, lannoittamatonta ja kalkitsematonta. Yksinään turve on liian tiivistyvää, joten se kannattaa sekoittaa esim. oksasilpun tai kutterinlastun kanssa. Varmistu, että turve on melko kuivaa, ettei se talvella jäädy seosaineastiaan.

Kuorike
on kuivattua ja murskattua havupuun kuorta. Se on hyvä seosaine, jossa yhdistyvät turpeen hajunsitomiskyky ja hakkeen ilmavuus. Sitä käytetään etenkin käymälöissä, mutta myös talousjätekompostissa. Biolan Komposti- ja Huussikuivike on valmis kuivatusta kuorikkeesta ja turpeesta valmistettu seosaine.

Vanha komposti
käy seosaineeksi, mikäli siinä on jäljellä hajoamatonta karkeaa ainesta.

Kompostin ravinnetäydennys

(Kuva: Biolan)
(Kuva: Biolan)

Talousjätekompostorissa voidaan kompostin toimintaa tehostaa muun muassa Biolan Kompostiherätteellä. Kompostiherätteen käytöstä on apua erityisesti talviaikaan ja uutta kompostia perustettaessa. Välttämätönta kompostiherätteen käyttö talousjätekompostissa ei ole.

Puutarhajätteessä on usein niukasti typpeä. Esimerkiksi Biolan Luonnonlannoitteesta tai Biolan Kompostiherätteestä saadaan kompostiin vaivattomasti lisäravinteita, jotka nopeuttavat kompostin valmistumista ja parantavat kompostimullan laatua.

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20241_83360.jpg
Istutusetäisyydet
Yleensä kasvit kannattaa istuttaa yhtenäisiin ryhmiin. Näin puutarhaan saadaan selkeä tilajako ja kasveja on helpompi hoitaa. Perennoita, pensaita ja lehtipuita voi istuttaa toukokuusta syyskuulle, eli koko kasvukauden ajan. Paakut kastellaan hyvin sekä ennen istutusta että sen jälkeen.
20132_33749.jpg
Löydä parhaat puutarhat
Missä näet Suomen kauneimman kukkaloiston, näyttävimmät muotopuutarhat ja mahtavimmat metsäpuistot? Tutustu puutarhagurujen suosikkeihin ja löydä lukijoiden lempipaikat. Nauti ja lumoudu!Arja Kuittinen / Kodin Kuvalehti * Puutarhassa 2012
20067_337.jpg
Elokuun lajit valkopajuangervo ja mirrinminttu
Valkopajuangervo 'Allikko'(Spiraea alba 'Allikko') kukkii heinä-elokuussa. FinE-kasviksi valittu pensas soveltuu parhaiten suuriin istutuksiin, joissa se saa levitä vapaasti juurivesoilla. Lajikenimi viittaa pensaan kosteaan, jopa märkään kasvupaikkaan. Näiden FinE-pensaiden lisäyslähteenä käytetään Keskas-kantaa 761 Helsingin yliopiston kasvitieteellisestä puutarhasta Kaisaniemestä. Valkopajuangervo on vaatimaton kasvupaikan suhteen ja menestyy jopa paikoissa, joissa on seisovaa vettä. Pensas sietää erinomaisesti alasleikkausta ja menestyy vyöhykkeillä I-VII.
20192_56429.jpg
Korista lasiterassi kukkasin
Terassilasitus tuo arkeen uudenlaista mukavuutta ja pidentää terassin käyttöaikaa usealla kuukaudella. Lasitettu terassi toimii olohuoneen jatkeena ja tuo lisätilaa ruokailuhetkiin sekä illanviettoihin. Lasitus pitää lumen, vesisateen sekä siite- ja katupölyn loitolla ja suojaa myös terassin rakenteita ja kalusteita. Terassi toimii talvella hyvänä säilytyspaikkana, eikä lasituksen myötä tuuli pääse viilentämään sisätiloja. Lasiterassi vaikuttaa positiivisesti myös asunnon arvoon.
201110_28314.jpg
Sitruunamelissa (Melissa officinalis)
Mikä on tämä vihreä jääteöannokseni päällä?Se näyttää ihan nokkoselta...Usein ensimmäinen tapaaminen sitruunamelissan kanssa on nimenomaan tällainen. Jäätelön tai piirakan koristeena on vihreä kasvikunnan edustaja. Tarkemmin tutustuessa huomaa, että koristeelliset lehdet ovat sydämen muotoisia ja ne tuoksuvat voimakkaasti sitruunalle; etenkin, jos niitä hieroo sormien välissä. Vaikka monille meistä sitruunamelissa onkin ehkä uusi tuttavuus, niin sitruunamelissalla on kuitenkin pitkä historia etenkin rohdoskasvina. Sitruunamelissa on herkän kaunis ja mehiläisten suosima ruohokasvi, joka sopii myös koristeeksi ja ruuanlaittoon.Sitruunamelissa (Melissa officinalis) kasvaa villinä Aasiassa, viljeltynä lähes koko Euroopassa. Se on monivuotinen, mutta Suomessa se talvehtii ulkona vain maan eteläisimmissä osissa (sielläkin sen versot kuolevat pakkasten tullen, mutta maanalaisista osista nousee uusia keväällä). Lisäksi kasvi siementää itse ja leviää siten sekä kasvullisesti että siemenistä.
202211_80262.jpg
Tulppaaneita kuunliljojen sekaan? Asiantuntija vastaa
Minulla on vanhassa isossa kukkapenkissä tällä hetkellä vain kuunliljaa, joka ponnistaa ylös maasta todella myöhään, vasta kesäkuun alussa. Haluaisin laittaa penkkiin todennäköisesti tulppaaneja ns. rykelmittäin. Kuunliljapenkissä on vanhaa multaa. Mitä minun tulee huomioida istuttamisessa ja mullan suhteen? Lannoitetta ja jos niin mitä ja miten?Istuttaminen tulee olemaan haastavaa, kun kuunliljojen isot lehdet ovat levittäytyneet pitkälle. Vinkkejä? Voiko lehtiä leikata, jotta näkee välit, jonne tulppaanit istutetaan? Milloin on hyvä aika istuttaa? Jos istutan rykelmiä, niin miten lähekkäin sipuleja voi laittaa?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton